Dure verzekering niet per definitie beter

Date juli 12, 2008

Er bestaat nauwelijks nog verband tussen de premiehoogte van een autoverzekering en de kwaliteit of dekkingsgraad. De aloude volkswijsheid goedkoop is duurkoop gaat niet langer op.


Deze conclusie trekt directeur Erik Hordijk van na aanleiding van een vergelijkend onderzoek van 53 verzekeringen door zijn bedrijf Verzekeringssite. „Wie veel premie betaalt, is zelden beter verzekerd dan iemand die een goedkope polis heeft. Veel polissen met de beste dekkingsvoorwaarden hebben juist een relatief lage premie.” De beste manier om autoverzekeringen te vergelijken, is volgens Hordijk op basis van premie. „In de top tien die uit de vergelijking rolt staan de goedkoopste verzekeraars. Daartussen zijn vaak ook de verzekeringen met de beste dekkingen te vinden.”

Nieuwkomers
De verklaring voor deze paradox is het grote aantal nieuwe verzekeraars op de markt. Die bieden vaak zeer goede polisvoorwaarden voor weinig geld. Vaak gaat het om producten die in de afgelopen 12 maanden tijdens de enorme concurrentieslag in de markt zijn gezet. Nieuwkomers in de verzekeringsbranche kunnen hun premies laag houden omdat zij minder kosten hebben dan traditionele maatschappijen. Consumenten hebben jarenlang veel te veel betaald voor hun verzekeringen, stelt ook de Consumentenbond, die becijferde dat de gemiddelde prijzen van autoverzekeringen de afgelopen jaar 5% tot 20% zijn gedaald.

„Verzekeraars vulden hun zakken door stilzwijgend polissen te verlengen,” aldus Hordijk. “Wie gaat shoppen kan gemiddeld 171 euro besparen op zijn autoverzekering.”

Iedere Nederlander die een auto op zijn naam heeft staan, is verplicht daar een verzekering voor af te sluiten, van gemiddeld €400 per jaar. Hordijk zegt nu te willen onderzoeken of bij andere soorten verzekeringen zoals overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en wat dies meer zij een zelfde patroon zichtbaar is, aangezien ook daar een prijzenslag gaande is.

Bron: Overgeld


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB