Meer schadeclaims door kredietcrisis

Date januari 21, 2009

Omdat consumenten door de crisis financieel knijp zitten, neemt het aantal gemelde schades bij verzekeraars drastisch toe. Vooral het aantal claims voor vergoedingen van brandschades groeit sterk.


Dat constateren schadetaxateurs. Ook het aantal geclaimde inboedel- en autoschades zou toenemen. Doordat verzekeraars vaker en meer moeten uitkeren, zullen de verzekeringspremies uiteindelijk moeten stijgen, voorspellen de taxateurs.

„Het is schreeuwend druk. Alleen deze maand al zie ik een verdubbeling van brandschades van boven de ton”, zegt Anton Coolen, schade-expert namens particulieren. „Dat is zeer uitzonderlijk.”

Papierwerk
De toename komt niet noodzakelijk door fraude, nuanceert een zegsman van schadebureau Van Ameyde. „Mensen claimen wel eerder. In financieel betere tijden namen ze de schade soms voor hun eigen rekening. Om maar van het gedoe en papierwerk af te zijn. Als ze nu claimen, kan dat nog steeds terecht zijn, ze kunnen het geld alleen beter gebruiken.”

Een inzakkende economie betekent een toename aan allerlei schadeclaims. „Zo ging het in elke neergang, recessie en depressie”, zegt directeur Ad Westerhof van Troostwijk, specialist in taxaties. „Zodra het economisch slechter gaat, neemt altijd eerst het aantal brandschades toe.”

Bedrijven en huizenbezitters met een magere portemonnee bezuinigen meteen op het onderhoud en het voorkomen van brand en andere schade. „Daarvoor zouden verzekeraars hun klanten veel actiever moeten waarschuwen”, aldus een taxateur met dertig jaar ervaring.

„Je ziet het ook bij auto’s: de eigenaar schrapt onderhoudsbeurten, dan staat hij opeens langs de kant van de weg. Of erger.”

In deze tijden van economische onzekerheid, is het verstandig om uw verzekeringen eens onder de loep te nemen. Wellicht is er voor u ook een goedkopere verzekering te vinden.

Bron: Overgeld


Gerelateerde artikelen
Comments are closed.ANWB