Schadepremie hoger door klimaatverandering

Date juni 4, 2008

klimaat veranderingDe premies van inboedel- en opstalverzekeringen gaan komend jaar vrijwel zeker fors omhoog als gevolg van het recente natuurgeweld. Dat blijkt uit uitlatingen van twee grote herverzekeraars, waar verzekeringsfirma’s hun risico’s onderbrengen.


Als gevolg van het grote aantal voorjaarsstormen, tornado’s (in de VS), aardbevingen en overstromingen in Europa heeft de verzekeringsbranche in de eerste maanden van 2008 al zoveel moeten uitkeren aan verzekerde bedrijven en particulieren, dat de risicopremies ontoereikend zouden zijn en dit jaar nu al verliesgevend lijkt te worden.

Onderzoekers van de grote herverzekeraar Munich Re waarschuwden vorig jaar al voor het sterk veranderende klimaat met meer heftige overstromingen en stormschades. Statistici van concurrent

Toename

Swiss Re turfden 142 grote natuurrampen en 192 door mensen veroorzaakte rampen, met 20.000 doden in totaal. En dat aantal lijkt sterk te stijgen.

Swiss Re waarschuwt daarbij voor de toename van de schade in het als veilig bekendstaande West-Europa. Die toename bedroeg vorig jaar ruim € 7 miljard, 40 procent van de wereldwijde schadegroei.

Of en met hoeveel de premies voor Nederlandse particulieren en bedrijven daadwerkelijk omhoog gaan, is overigens aan de verzekeringsmaatschappijen. Voorjaarsstormen veroorzaakten in ons land vorig jaar voor € 330 miljoen aan schade, vooral in de land- en tuinbouw.

Behalve in Groot-Brittannië zorgde de hevige storm Kyrill in Nederland, Duitsland en België voor € 4 miljard aan schade, de grootste uitkering in vijf jaar. Ter vergelijking, het laatste slechte jaar met langdurige stormen was 2002, met ruim € 100 miljoen voor rondvliegende dakpannen, regen- en hagelschade.

Uit de risicostudie in opdracht van het kabinet bleek vrijdag dat rekening wordt gehouden met een grote overstroming en dijkenbreuk. Het CDA vraagt om een nieuw Deltaplan.

Ook het Verbond van Verzekeraars voorziet een toename van overstromingen en onderzoekt in welke rivierrijke uiterwaarden woningen straks nog kunnen worden verzekerd zonder dat de schadedekker aan massale wateroverlast failliet gaat.

Het Ruimtelijk Planbureau vraagt om een verplichte verzekering op een hypotheek in alle risicovolle contreien.


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB