Polishouder betaald veel te veel

Date januari 18, 2009

Consumenten die een verzekering afsluiten, beseffen niet dat zij de verzekeraar en bank zeer fors spekken. Zij betalen over dertig jaar tot ruim 21.000 euro, alleen al aan beloningen, nog exclusief kosten.


Financieel adviseurs moeten dit jaar, na de affaire met veel te dure woekerpolissen, verplicht al hun verdiensten per verkochte verzekering op tafel leggen. Maar de verzekeraars en banken hoeven hun, tot tienmaal hogere, inkomsten op dezelfde verkochte polis nooit te tonen.

De enorme prijsverschillen voor zeer eenvoudige polissen blijken uit het prijsoverzicht (zie hiernaast) van een gewone overlijdensrisicoverzekering en de verdiensten die grote verzekeraars en banken daarbij opstrijken.

Buiten proporties
„De maandpremies kunnen per verzekeraar, afhankelijk van hun kwaliteit best verschillen. Maar dat banken en verzekeraars zoveel verdienen op één klant is buiten alle proporties”, zegt Pieter Lijesen, directeur van NHP, zelf commercieel tussenpersoon en polisvergelijker.

„Let wel, dit zijn verdiensten pér verzekering”, aldus Lijesen, die de vergelijking maakte. „De meeste mensen hebben meerdere verzekeringen lopen. Telkens verdienen de bank en verzekeraar hier dus zeer fors aan: tot het tienvoudige van wat de adviseur aan beloning krijgt. Het is verhullend en onrechtvaardig dat zij die bedragen niet aan klanten hoeven te tonen. Banken en verzekeraars doen alsof ze nu door concurrentie zo weinig verdienen, maar dat is aantoonbare onzin. Dat geld gaat naar al dat marmer van die banken en verzekeraars.”

De werkelijke kostprijs van deze polis is namelijk slechts 350 euro per jaar. Dat is de prijs die Nederlandse banken en verzekeraars moeten betalen bij de grote internationale herverzekeraars om hun risico’s af te dekken.

De inkoopprijs is dus voor alle aanbieders gemiddeld vrijwel hetzelfde, maar de klant betaalt per verzekeraar en bank zeer hoge tarieven.

En dat terwijl door concurrentie de overlijdensrisicopolis veel goedkoper is geworden.

Ter vergelijking: waar de adviseurs per polis aan beloning over dertig jaar 795 tot 1850 euro verdienen, betalen klanten aan de duurste aanbieder in totaal 24.210 euro. „Alles wat klanten meer betalen dan die 350 euro per jaar is provisie voor de aanbieders. Die bedragen tonen ze hun klanten ten onrechte niet”, stelt Lijesen.

Mogelijk gaan ook banken per 1 juni hun beloning op de afrekening tonen als zij direct, dus niet via hun adviseurs, aan klanten verkopen. Maar dat betreft slechts een deel van de totale provisie: datgene wat zij nu aan hun tussenpersoon, de adviseur, betalen. De rest blijft buiten schot.

Bron: Overgeld


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB