Weer uitstel onderzoek woekerpolis?

Date juni 4, 2008

woekerpolisDe Tweede Kamer eist opheldering van minister Wouter Bos (Financiën) over de verklaring van het Instituut Financieel Onderzoek (IFO) over het onderzoek naar de woekerpolissen.
Deze beleggingsverzekeringen staan in een kwaad daglicht omdat er mogelijk hoge kosten aan verbonden zijn. In opdracht van Bos doet het IFO onderzoek maar de resultaten zijn al verscheidene keren vertraagd.


Vorige week toonde Bos zich zeer boos na een nieuwe vertraging. Volgens hem was de kwaliteit van het conceptrapport ver onder de maat. Oorzaken waren volgens de minister onderschatting van de complexiteit van het onderzoek en het gebrek aan medewerking door verzekeraars.

Het IFO sloeg maandagavond terug. Volgens de onderzoekers is Bos steeds op de hoogte geweest van de moeilijkheden en schaadt de minister hun reputatie. Ze wijzen erop dat er te weinig informatie beschikbaar was van verzekeraars om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. „De door de minister gewekte verwachting dat polishouders de onderzoeksresultaten kunnen betrekken op de eigen polis, is niet haalbaar. Dit was en is bekend bij het ministerie”, aldus voorzitter Evert Jan Lammers van het IFO.

De Kamer eiste juist dat consumenten met de onderzoeksresultaten in de hand zouden kunnen zien of ze een financieel product met te hoge kosten in huis hebben. „Namen en rugnummers, die willen we zien”, aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang dinsdag.

Het IFO stelt dat er een belangrijk verschil bestaat tussen de informatie die het aan Bos heeft geleverd en de visie die de minister vervolgens naar de Kamer stuurde. „Als de verklaring van het IFO klopt, heeft Bos een groot probleem”, aldus Irrgang en VVD-Kamerlid Weekers. Het debat met Bos is waarschijnlijk later deze week.

De kritiek van Bos over de voortgang van het IFO-onderzoek is ook verzekeraars in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden dat de minister ten onrechte de indruk heeft gewekt dat hun medewerking aan het IFO-onderzoek te wensen heeft overgelaten. „Dat is volstrekt onjuist”, aldus de directeur van het Verbond van Verzekeraars, Richard Weurding, in een brief aan Bos.

De verzekeraars vinden juist dat ze, zelfs onder grote tijdsdruk, altijd antwoorden hebben gegeven op vragen van het IFO. „Mede omdat de reputatie van verzekeraars onder druk staat, hechten wij er sterk aan dat op dit punt geen misverstanden blijven bestaan”, aldus Weurding.

Bron: Overgeld


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB