Reisverzekering: schade claimen. hoe en wat?

Date juni 6, 2008

Tijdens je vakantie wordt je dure zonnebril gestolen of raakt je splinternieuwe tent beschadigd. Dan dien je natuurlijk een claim in bij je reisverzekeraar. Maar of je vervolgens ook een vergoeding krijgt is een ander verhaal. Er zijn nogal wat haken en ogen.

Schade of diefstal claimen is niet erg ingewikkeld. Het is vooral een kwestie van het schadeformulier zo volledig mogelijk invullen en dit samen met alle relevante bewijsstukken opsturen naar je verzekeraar. Een kind kan de was doen. Maar vergeet niet om de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar te melden. Wacht daar bij voorkeur niet mee tot je weer thuis bent.


Uitkering geen vanzelfsprekendheid
Vervolgens gaat de verzekeraar op basis van alle bewijsstukken beoordelen of jouw claim terecht is. Want een claim indienen wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een vergoeding krijgt. Dat is afhankelijk van nogal wat zaken. Bijvoorbeeld de soort reisverzekering die je hebt afgesloten (de dekking), de polisvoorwaarden en de omstandigheden waarin de schade of diefstal is ontstaan.

Daar komt bij dat juist met de reisverzekering veel wordt gefraudeerd, en dan vooral met camera’s, telefoons, zonnebrillen en merkkleding.. Mede hierdoor zijn de voorwaarden die reisverzekeraars stellen vrij streng.

‘Normale voorzichtigheid’
Verzekeraar stellen bijvoorbeeld dat je je geld, kostbaarheden en reisdocumenten bij je moet houden of moet opbergen in een kluis. Dus wordt je portemonnee gestolen uit je hotelkamer, dan zit een vergoeding er niet in. En als je je bagage onbeheerd achterlaat in een auto, kun je een uitkering wel vergeten. Zelfs als de auto keurig op slot zit. En zo zijn er tal van zaken waar je tijdens een onbezorgde vakantie niet aan denkt, maar die een claim bij schade of diefstal wel in de weg kunnen staan. Lees dus voor je op vakantie gaat eerst de polisvoorwaarden eens door.

Anderzijds doen verzekeraars vooral een beroep op een normaal gezond verstand. Ze vragen je om de ‘normale voorzichtigheid’ in acht te nemen. Het is niet slim om je mobieltje op het strand te laten liggen terwijl je zelf een duik in zee neemt of om je paspoort in de caravan achter te laten.

Schade vastleggen
Om de schade succesvol te kunnen claimen is het verder van belang om er alles aan te doen om de schade op papier te krijgen. Doe bijvoorbeeld altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. En laat indien mogelijk de reisleiding of de vervoersmaatschappij een schriftelijke verklaring opstellen. Ook een telefoonnummer van een getuige kan erg handig zijn. Door middel van dit soort bewijzen kun je de schade namelijk aannemelijk maken voor de verzekeraar.

Lage vergoeding reisverzekering

Als blijkt dat jouw claim binnen alle voorwaarden en de dekking valt, dan is het natuurlijk de grote vraag hoeveel je terugkrijgt voor pakweg je gestolen videocamera. Dat bedrag kan tegenvallen. Je spullen en je geld zijn binnen de reisverzekering namelijk tot een maximaal bedrag verzekerd en vaak geldt er een eigen risico. Je bagage wordt bovendien vaak al na één jaar uitgekeerd op basis van de dagwaarde. Vooral voor audio-, video en computerapparatuur gelden flinke afschrijvingspercentages. Zo kan het gebeuren dat je voor je dure digitale camera van drie jaar oud, nog nauwelijks iets krijgt vergoed.

Andere verzekeringen eerst?
Het is overigens niet altijd vanzelfsprekend dat je schade of diefstal op je reisverzekering kunt verhalen. Als het risico al gedekt is door een andere verzekering, bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering, dan gaat die verzekering voor. Dit wordt wel de na-u clausule genoemd. Dekt die verzekering de schade of diefstal niet volledig, dan kun je daarna nog een beroep doen op je reisverzekering.

Bron: Minstermoney.rtl.nl


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB