Veel mensen oververzekerd op vakantie

Date juni 5, 2008

ReisverzekeringNederlandse toeristen stappen vaak oververzekerd het vliegtuig in. Het gros van de reizigers sluit namelijk voor een vakantie in het buitenland een (uitgebreide) reisverzekering af. Terwijl ze voor veel zaken al verzekerd zijn via hun lopende verzekeringen in Nederland. Hierdoor zijn ze dubbel verzekerd en betalen ze bovendien meer premie dan noodzakelijk is.


Een reisverzekering is eigenlijk een wat vreemde verzekering. Het is namelijk een verzameling van verschillende verzekeringen. Zo zit er in een standaard reisverzekering een dekking voor ziektekosten, automobilistenhulp, ongevallen, verlies of diefstal van bagage en buitengewone kosten zoals voor redding en repatriëring.

Veel overlappingen
Het merendeel van deze dekkingen is ook terug te vinden in de lopende verzekeringen die de meeste mensen hebben. Zo ben je voor spoedeisende medische hulp al wereldwijd gedekt via de zorgverzekering. Biedt de autoverzekering of een pechhulporganisatie je ook buiten de landsgrenzen hulp bij pech. En is je laptop of digitale camera wellicht al verzekerd via je kostbaarhedenverzekering. Er bestaat dus nogal wat overlap tussen de reisverzekering en andere lopende verzekering.

Niet nodig
Bovendien is het voor sommige zaken helemaal niet nodig om een (uitgebreide) reisverzekering af te sluiten. Ga je bijvoorbeeld met slechts een versleten rugzak op vakantie? Dan is een dekking voor diefstal van je bagage onzinnig. Reisverzekeringen keren namelijk uit op basis van dagwaarde. Bovendien is een uitkering bij schade of diefstal nog helemaal geen vanzelfsprekendheid, want er gelden veel strenge regels.

En waar is die dekking voor automobilistenhulp eigenlijk voor nodig als je met het vliegtuig op vakantie gaat? Ook bij een annuleringsverzekering kun je je afvragen of je die wel nodig hebt. Veel situaties zijn binnen deze verzekering namelijk niet gedekt.

Polis zelf samenstellen
Een goede oplossing is om je reisverzekering zelf samen te stellen uit losse modules. Bij steeds meer reisverzekeraars is dat mogelijk. Op die manier kun je je verzekeren op een manier die voor jou voldoende is en betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt.

Wat is belangrijk?
Er zijn een paar risico’s die in ieder geval van belang zijn om af te dekken met een reisverzekering. Ofwel omdat de kosten bij een ongeval of schade zeer hoog zijn, ofwel omdat dit risico niet gedekt wordt door andere lopende verzekeringen.
Buitengewone kosten: Het is in ieder geval raadzaam om voor de module buitengewone kosten te kiezen. Want bijvoorbeeld de kosten van repatriëring bij ziekte of overlijden zijn heel flink en doorgaans ook niet gedekt via andere verzekeringen.
Gevaarlijke sporten: Ga je duiken, raften of skiën, dan is het belangrijk om reisverzekering met een module gevaarlijke sporten af te sluiten. De risico’s van gevaarlijke sporten worden niet door je lopende verzekeringen en ook niet door een standaard reisverzekering gedekt.
Duur vakantieland: Een module medische kosten is alleen van belang als je naar een vakantieland gaat waar de kosten van medische zorg veel hoger zijn dan in Nederland. Denk aan Canada of de VS. Tenzij je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering hebt. Via de basisverzekering krijg je alleen de kosten van spoedeisende medische zorg volgens de Nederlandse tarieven vergoed. Lees ook: Ziek in het buitenland, wie betaalt?
Veel kostbare bagage: Als je met veel nieuwe, dure apparatuur of andere bezittingen op vakantie gaat, is een bagagedekking van belang. Tenzij je een goede kostbaarhedenverzekering met buitenlanddekking hebt.


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB