Bos beschimpt om woekerpolis

Date juni 6, 2008

Minister Bos van Financiën moet binnen tien dagen alle informatie over het mislukte onderzoek naar de woekerpolissen op tafel leggen. Bos heeft woensdag van een hoogst ontstemde Tweede Kamer tot volgende week vrijdag gekregen om duidelijk te maken wat er precies is gebeurd sinds het onderzoeksbureau Instituut Financieel Onderzoek (IFO) de opdracht kreeg de woekerpolissen in kaart te brengen.


Tegen die tijd moet Bos ook duidelijk maken wat hij precies verstaat onder ‘Plan B’, waarmee hij het onderzoek alsnog denkt af te ronden. Woensdag werd duidelijk dat IFO het onderzoek in ieder geval niet meer gaat leveren. Kort voor aanvang van een debat in de Kamer stuurde Bos vorige week een brief, waarin hij schreef dat er een ‘vertrouwensbreuk’ tussen hem en IFO is ontstaan.

Tijdens het debat gisteren werd duidelijk dat de Kamer het gedoe rond het onderzoek inmiddels beu is. Al meer dan een jaar belooft het ministerie van Financiën een diepgravende studie naar de beleggingsverzekeringen. Het onderzoek moet duidelijk maken welke kosten verzekeraars in rekening hebben gebracht bij welke polissen. Huizenbezitters en werknemers kunnen met die producten fiscaal vriendelijk beleggen voor de aflossing van eigen huis of voor hun pensioenopbouw.

Uit onderzoek is gebleken dat verzekeraars torenhoge kosten berekenen, waardoor beleggers soms nauwelijks iets overhouden aan het einde van de looptijd. Meer dan zes miljoen Nederlanders hebben een beleggingspolis.

Het wachten is al maanden op het feitenonderzoek naar de financiële producten. Dat zou duidelijk moeten maken bij welke producten te hoge kosten zijn berekend, zodat iedere polishouder zelf kan bepalen of hij is getild. Maar Bos moest de Kamer in januari een vertraging van het onderzoek melden. Vorige week besloot hij dat het conceptrapport van IFO dermate slecht was, dat hij het niet kon accepteren. IFO liet dat niet over zijn kant gaan, en stelde dat de verzekeraars – die de gegevens moeten verstrekken – het onderzoek tegenwerken. De verzekeraars, bij monde van het Verbond van Verzekeraars, spreken dat weer tegen.

‘Het grote zwartepieten is begonnen’, concludeert Kamerlid Elly Blanksma het CDA. Andere Kamerleden spreken van ‘geklungel, een blamage’ (SP’er Irrgang), ‘een beschamende en potsierlijke vertoning’ (VVD’er Weekers), en een ‘ontluisterend beeld’ (Kees Vendrik van GroenLinks). Hem steekt het vooral dat verzekeraars het fiscale voordeel dat was bedoeld om het bezit van eigen huis en de opbouw van pensioen te stimuleren in eigen zak hebben gestoken. ‘Daarom heeft de overheid een bijzondere rol in deze kwestie.’

Zelfs Bos’ partijgenoot Mei Li Vos (PvdA) wil nu alle informatie boven tafel hebben: ‘Dit is een whodunnit met de verzekeraars als lachende derde.’

De stukken die Bos komende week moet leveren, moeten onder meer antwoord geven op de vraag waarom er tussen januari en mei geen actie is ondernomen, als IFO kennelijk met een broddelonderzoek bezig was, en met welke opdracht het onderzoeksbureau eigenlijk op pad is gestuurd.

Bron: Volkskrant 4 juni 2008


Gerelateerde artikelen




Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



ANWB