Hoe weet ik of ik een woekerpolis heb?

Date april 2, 2008

Consumenten die vrezen een woekerpolis te hebben kunnen daar na het invullen van een overzicht op de website van het TROS-programma Radar achter komen. Dit overzicht toont ook of er verborgen kosten zijn in de beleggingsverzekering.


Voor 1 april moesten verzekeraars bezitters van beleggingsverzekeringen ook al een overzicht met kosten bieden. Tot nu toe werden veel kosten niet getoond. De website van Radar toont stap voor stap welk gedeelte van het ingelegde geld, de maandpremie, daadwerkelijk wordt belegd. Maar ook hoeveel er gaat naar tussenpersonen, de adviseurs, de overlijdens-risicoverzekeringen en de beloning van de verzekeraar.

Radar wil met de overzichten nog verder gaan. Want individuele overzichten zeggen niet zoveel, aldus programmamaker Antoinette Hertsenberg. „Het gaat erom de individuele overzichten aan elkaar te koppelen. Als veel consumenten de gegevens van hun overzicht hierin zetten, kunnen er vervolgens conclusies getrokken worden: welke verzekeraar berekent de hoogste kosten, welke heeft weinig rendement op de ingelegde gelden, en hoeveel wordt er eigenlijk ingehouden voor overlijdensrisicoverzekeringen.”

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam stelt maandag in Radar dat als consumenten naar de rechter willen, ze zich per polis moeten verenigen. Het overzicht van Radar moet, als voldoende mensen dat invullen, duidelijk maken welke polissen het meest voor rechtszaken in aanmerking komen.

Bron: Overgeld


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB