Minder geld voor tussenpersoon

Date juni 6, 2008

Tussenpersonen moeten vanaf 1 januari 2009 precies aan een consument duidelijk maken hoeveel ze verdienen aan het advies of afsluiten van een financieel product.

Dat is een van de voorstellen van minister Wouter Bos (Financiën) om de transparantie van beloningen voor tussenpersonen te vergroten en consumenten beter te beschermen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de voorstellen van Bos.


Nu bestaan er nog verschillende systemen die voor meer transparantie moeten zorgen. Met de voorstellen van Bos wordt dat een samenhangend stelsel.

Zo mogen beloningen die tussenpersonen ontvangen ‘geen afbreuk’ doen aan de verplichting om zich volledig in te zetten voor de klant. De bonussen die tussenpersonen krijgen wanneer ze veel van een bepaald product verkopen, mogen niet meer. Er geldt een ‘nee, tenzij’-verbod. Alleen wanneer aantoonbaar een betere kwaliteit aan de klant wordt geboden, zijn bonussen toegestaan. Voor sommige verzekeringen lopen de verdiensten voor de tussenpersonen nu op tot 70 procent van de waarde van de polis.

De afgelopen tijd heeft Bos veel overleg gevoerd met de sector. Het Verbond van Verzekeraars meldt dinsdag blij te zijn met de maatregelen. ‘Hoewel ingrijpend, het is een goede en noodzakelijke stap naar verdere transparantie’, aldus de verzekeraars.

De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen om het advies aan consumenten over ingewikkelde financiële producten, vooral beleggingen, te verbeteren en de kosten ervan inzichtelijker te maken. De regels gelden straks voor alle financiële producten.

Bron: Volkskrant


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB