Alleen goedkope cholesterolpil nog vergoed

Date juli 7, 2008

Het voorschrijven van dure cholesterolverlagers die door vele honderdduizenden Nederlanders worden geslikt, wordt drastisch aan banden gelegd. Met ingang van 2009 verdwijnen de meeste van deze ’statines’ uit het vergoedingenpakket. Minister Klink (Volksgezondheid) heeft hiertoe besloten.


Zorgverzekeraars vergoeden dan alleen nog maar de cholesterolverlagende medicijnen die zij tot ‘voorkeursmiddelen’ hebben bestempeld. Het gaat daarbij om ’simvastatine’ (Zocor) en ‘pravastatine’ (Selektine). Zij worden vergoed aan mensen zonder diabetes of hart- en vaatziekten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) stelt in het artsenblad Medisch Contact dat artsen hun patiënten nu al op de nieuwe situatie dienen voor te bereiden.

Artsen krijgen de komende maanden zeker een half miljoen statinegebruikers op zich af. Veel mensen zullen naar verwachting ongerust en geëmotioneerd op deze maatregel reageren, omdat zij het vertrouwde middel per 1 januari niet meer vergoed krijgen.

Eerste keus
NHG-bestuursvoorzitter A. Timmermans stelt: ,,Patiënten met chronische medicatie komen ten minste één keer per jaar langs. Het is belangrijk om nu al te beginnen met de gesprekken en niet te wachten tot 1 januari.”

Duurdere statines zoals Lipitor (werkzame stof: atorvastatine), Crestor (rosuvastatine) en Lescol (fluvastatine) zijn nu overboord gegooid, tenzij de vergoede statines van de ‘eerste keus’ niet goed werken of om medische redenen ongewenst zijn. Alleen mensen met diabetes of hart- en vaatziekten krijgen de behandelstart met de duurdere statines vergoed.

Uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen blijkt dat 44 procent van de statinegebruikers in 2007 een statine slikte die niet van de ‘eerste keus’ was. In totaal ging het hierbij om 658.000 mensen. Samen nemen zij, volgens de berekening van het College, 65 procent van de kosten van statines voor hun rekening: 240 van de 366 miljoen euro die hieraan worden uitgegeven.

Timmermans: “Deze mensen hebben niet allemaal een medische noodzaak voor de duurdere statine. Naar schatting kan zeker 80 procent van hen overstappen op simvastatine of pravastatine.”

Zonder het te weten kampt een op de drie Nederlanders met verhoogd cholesterol. Ongezond eten is een van de oorzaken.

Bron: Telegraaf.nl 4 juli 2008


Gerelateerde artikelen
Wij horen graag uw reactie!

Zo kunnen we het nieuwsaanbod nog meer op uw wensen afstemmen.

XHTML: De volgende tags zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>ANWB