Tandartsverzekering is vaak OVERBODIG

Date november 3, 2009

De zorgverzekering wordt in 2010 waarschijnlijk een stuk duurder. Kritisch kijken naar aanvullende verzekeringen kan geld schelen. De zorgverzekeraars maken binnenkort de premies voor 2010 bekend. De verwachting is dat het tarief voor het basispakket jaarlijks met enkele tientallen euro’s zal stijgen.

Besparen op de verzekering kan door de tarieven van zorgaanbieders te vergelijken en eventueel over te stappen naar een goedkopere verzekeraar. Daarnaast zijn aanvullende polissen lang niet altijd nodig.

Bijna de helft van de verzekerden sluit ‘voor alle zekerheid’ een tandartsverzekering af.Maar uit onderzoek door vergelijkingssite Independer.nl blijkt deze aanvulling vaak overbodig. Voor bezitters van een gezond gebit is de aanvullende verzekering vrijwel altijd weggegooid geld.

Wie de tandarts twee keer per jaar bezoekt voor de periodieke controle en dan ook een gebitsreiniging laat uitvoeren, is zo’n 62 euro kwijt. Een beperkte tandartsverzekering kost gemiddeld 130 euro per jaar. Zonder aanvullende verzekering is de besparing dus 68 euro. Genoeg om zo nodig nog een gaatje te laten vullen.

Bedenk daarbij dat de meeste verzekerden een polis hebben die maximaal 250 euro per jaar vergoedt.
Voor dure ingrepen, zoals een brug of een kroon, is die dekking dan niet voldoende en moet fors worden bijbetaald.

Mensen met een slecht gebit kunnen wel profijt hebben van een tandartsverzekering. Zij moeten er wel rekening mee houden dat een verzekeringsmaatschappij bij het afsluiten van een uitgebreide tandartsverzekering meestal vooraf een keuringsrapport vraagt. Dat is ook het geval wanneer iemand overstapt naar een andere verzekeraar. De kans is dan groot dat iemand wordt geweigerd voor een uitgebreide dekking. Het is daarom verstandig bij verschillende aanbieders te informeren. Er zijn namelijk ook verzekeringen waarbij niet vooraf een medische keuring wordt gevraagd. Bij collectieve contracten is het soms mogelijk zonder keuringsrapport een tandartsdekking af te sluiten.
Let daarbij wel op de kleine lettertjes, want vaak is sprake van gedeeltelijke dekking of uitsluitingen.

Een uitgebreide tandartsdekking kost al gauw enkele honderden euro’s per jaar aan premie. Tandartsen, maar ook verzekeraars wijzen erop dat het daarom zinvol is met de tandarts te overleggen welke behandelingen de komende tijd te verwachten zijn. Op die manier kan een rekensommetje worden gemaakt of een aanvullende verzekering zin heeft.

Vanzelfsprekend speelt de ruimte in de portemonnee ook een rol: hoeveel kan de verzekerde uit eigen zak betalen. Wie aan het rekenen slaat, moet ook even kijken op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (www.nza.nl). Daar staat een overzicht van de wettelijk vastgestelde maximumtarieven die de tandarts in rekening mag brengen.

Tandartskosten zijn overigens nog steeds fiscaal aftrekbare ziektekosten. Bij een inkomen van minder dan 7.152 euro (partners 14.304) bedraagt de drempel 118 euro. Ziektekosten boven dat bedrag mogen worden afgetrokken van het inkomen. Bij een gezamenlijk inkomen tot 38.000 euro geldt een drempel van 1,65 procent van het inkomen, boven de 38.000 euro is de drempel 627 euro plus 5,75 procent van het inkomen.

De premie voor een aanvullende verzekering is bovendien geen fiscale aftrekpost meer. Ook het eigen risico mag niet worden afgetrokken.


Gerelateerde artikelen
Comments are closed.ANWB